Veelgestelde vragen

En een helder antwoord daarop

De 5 meest gestelde vragen

Wat is Traksi?

Traksi is de enige aanbieder in Nederland van een taxiverzekering met rijgedragafhankelijke premie. Traksi is een initiatief van de bedrijven Raadsheeren, Eish en Intrasurance. Daarmee combineert Traksi veel ervaring op het gebied van verzekeren en technologie.   

Wat zijn de voordelen van Traksi?

Taxibedrijven, vlooteigenaren en zelfstandige werkende taxichauffeurs besparen op hun verzekeringspremie doordat Traksi goed rijgedrag en vakmanschap van taxichauffeurs beloont met een lagere premie. Dit stimuleert veilig en verantwoord rijgedrag. Dat bespaart ook op onderhoud en brandstofkosten en is positief voor verkeersveiligheid en het milieu. De taxiverzekering van Traksi verbetert daarmee het imago van de hele taxibranche.

Hoe hoog wordt de premie als ik overstap naar Traksi?

Iedereen kan van tevoren uitrekenen hoe hoog de dynamische startpremie bij Traksi wordt, door op deze website een premieberekening te maken. Bij het afsluiten van de verzekering start de chauffeur op het oranje basistarief. Dit wordt afhankelijk van het gemonitorde rijgedrag verlaagd (groen) of verhoogd (rood).

Bijkomende maandelijkse kosten bij Traksi zijn € 40,00 voor het abonnement op de rijgedragtechnologie. Het inbouwen van deze technologie kost eenmalig € 225,00.

Hoe ziet de rijgedragtechnologie eruit die Traksi gebruikt?

Deze techniek bestaat uit een dongel met sensoren die achter het dashboard van je taxi wordt ingebouwd. Dit apparaatje registreert rijgedrag zoals snelheid, bochten en afremmen. De dongel is verbonden met internet en geeft de informatie over jouw rijgedrag door aan registratiesoftware. Daarnaast krijg je twee camera’s in je taxi, een die vooruit en een die achteruit is gericht. De software kan in geval van een aanrijding 30 seconden voor en 30 seconden na de aanrijding terugzien vanuit de camera. Dit gebeurt alleen als er discussie is over de schuldvraag. Er wordt dus verder nooit iets vastgelegd met deze camera’s.

Hoe houdt Traksi het rijgedrag van taxichauffeurs bij?

We gebruiken technologie van ULU. Dat is een wereldwijd opererende bedrijf dat is gespecialiseerd in rijgedragtechnologie en dat hier veel praktijkervaring mee heeft opgedaan. Het is bewezen betrouwbare software en hardware die internationaal wordt gebruikt. 

Over Traksi

Wat is Traksi?

Traksi is de enige aanbieder in Nederland van een taxiverzekering met rijgedragafhankelijke premie. Traksi is een initiatief van de bedrijven Raadsheeren, Eish en Intrasurance. Daarmee combineert Traksi veel ervaring op het gebied van verzekeren en technologie.   

Wat is er vernieuwend aan Traksi?

Traksi gebruikt technologie in het taxivoertuig om het rijgedrag van de taxichauffeur te monitoren en te voorspellen. De premie voor de taxiverzekering wordt maandelijks aangepast aan het rijgedrag en schadeverloop. Zo heb je als taxichauffeur met goed rijgedrag invloed op de hoogte van de maandpremie.

Wat zijn de voordelen van Traksi?

Taxibedrijven, vlooteigenaren en zelfstandige werkende taxichauffeurs kunnen duizenden euro’s verzekeringspremie per jaar per taxi besparen doordat Traksi goed rijgedrag en vakmanschap van taxichauffeurs beloont met een lagere premie. Dit stimuleert veilig en verantwoord rijgedrag. Dat bespaart ook op onderhoud en brandstofkosten en is positief voor verkeersveiligheid en het milieu. De taxiverzekering van Traksi verbetert daarmee het imago van de hele taxibranche.

Voor wie is de taxiverzekering van Traksi?

De taxiverzekering van Traksi kan worden afgesloten door taxibedrijven, zelfstandig werkende taxichauffeurs en vlooteigenaren.

Iedere taxichauffeur komt in aanmerking voor Traksi mits hij of zij aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • 0 of meer schadevrije jaren (niet negatief).
  • Je bent minimaal 22 jaar oud en bent tenminste 3 jaar in het bezit van een Nederlands rijbewijs.
  • In bezit van een taxi keurmerk (TX Keurmerk, Gemeentelijk keurmerk).
  • Bereid om de rijgedrag technologie in de taxi te laten installeren.

Overstappen naar Traksi

Komt elke taxichauffeur in aanmerking voor Traksi?

Iedere taxichauffeur komt in aanmerking voor Traksi mits hij of zij voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • 0 of meer schadevrije jaren (niet negatief).
  • Je bent minimaal 22 jaar oud en bent tenminste 3 jaar in het bezit van een Nederlands rijbewijs.
  • In bezit van een taxi keurmerk (TX Keurmerk, Gemeentelijk keurmerk).
  • Bereid om de rijgedrag technologie in de taxi te laten installeren.
Hoe hoog wordt de premie als ik overstap naar Traksi?
Iedereen kan van tevoren uitrekenen hoe hoog de dynamische startpremie bij Traksi wordt. Bij het afsluiten van de verzekering start de chauffeur op het oranje basistarief. Dit wordt afhankelijk van het gemonitorde rijgedrag verlaagd (groen) of verhoogd (rood).

Bijkomende maandelijkse kosten bij Traksi zijn € 40,00 voor het abonnement op de rijgedragtechnologie. Het inbouwen van deze technologie kost eenmalig € 225,00.

Hoe zeg ik mijn huidige taxiverzekering op?

Opzeggen van de bestaande taxiverzekering kan op twee manieren. Via de online opzegservice van Opzeggen.nl. Dit kost € 2,99. Of gratis met een aangetekende opzegbrief. Traksi heeft een opzegbrief die je hier kunt downloaden en vervolgens aangetekend kunt versturen per e-mail of post naar je huidige verzekeraar.

Let op: zeg je huidige taxiverzekering niet op voordat je de taxiverzekering van Traksi hebt afgesloten én hebt gehoord dat je geaccepteerd bent. Dit hoor je binnen vijf dagen na het afsluiten.

Ik heb geen TX-Keurmerk, wat nu?

Dan kom je niet in aanmerking voor deze verzekering. Heb je wel een gemeente keurmerk? Vraag dan bij ons na of deze aan de eisen voldoet.

Over de verzekering

Hoe lang loopt de taxiverzekering van Traksi?

De verzekering loopt gedurende de overeengekomen contracttermijn, in de basis is dat een jaar. Wil je de verzekering beëindigen, dan kan dat na de eerste premievervaldatum van je contract met een opzegtermijn van dertig dagen.

Wanneer moet ik de premie van de verzekering betalen?

Je geeft bij het afsluiten toestemming om de premie maandelijks automatisch te incasseren. De premie kan maandelijks variëren, omdat je met je rijgedrag een korting of toeslag kunt krijgen. 

Kan ik mijn taxiverzekering bij Traksi tussentijds opzeggen?

Het eerste verzekeringsjaar is de verzekering niet op te zeggen. Hierop zijn een paar uitzonderingen, zoals verkoop, totaal verlies van de taxi, of als het voertuig niet meer als taxi gebruikt wordt.

Na het eerste jaar kunt u de verzekering elke dag opzeggen. Er geldt een opzegtermijn van 30 dagen

Uit welke dekkingen kan ik kiezen?

Wij bieden de keuze tussen alleen een WA-verzekering of een WA Volledig cascoverzekering. 

Wat is het verschil tussen WA en WA casco?

Een WA autoverzekering is verplicht voor iedereen die een taxi op zijn op haar naam heeft staan. Deze taxiverzekering dekt schade die je met je taxi veroorzaakt en waarvoor je aansprakelijk bent. WA dekt letselschade en zaakschade aan anderen in geval van een aanrijding. De WA verzekering dekt geen schade aan je eigen taxi, alleen schade van de tegenpartij. Eigen schade moet je dus zelf betalen.

De WA volledig casco verzekering, ook wel allrisk taxiverzekering genoemd, biedt de meest uitgebreide dekking, inclusief schade aan de eigen taxi, zelfs als je deze zelf hebt veroorzaakt. Als je taxi total loss wordt verklaard krijg je bij een nieuwe taxi mogelijk de aanschafwaarde of een hogere dagwaarde vergoed. Heb je een lening afgeslote voor je nieuwe taxi, dan voorkomt deze verzekering mogelijk ook dat je in geval van total loss met een restschuld op je lening blijft zitten.      

Kan ik privé schadevrije jaren mee laten tellen voor de taxiverzekering?

Ja, ook je privé opgebouwde schadevrije jaren mogen worden gebruikt. Voorwaarde is wel dat ze niet voor een ander voertuig in gebruik zijn.

Kan ik mijn taximeter meeverzekeren?

Wij zien de taxi-meter als een accessoire. Deze is standaard verzekerd tot € 1.500 excl. btw. Maar alleen bij een WA + Volledig casco.

Mag ik een andere bestuurder op mijn taxi laten rijden?

Dat kan, maar dan moet wel op je polisblad vermeld staan dat er meerdere bestuurders in de taxi rijden. De gegevens van de bestuurders moet je vooraf doorgeven. Ook tussentijdse wijzigingen in bestuurders moet je doorgeven. Rijden er personen in de taxi die niet gemeld zijn dan kan dit gevolgen hebben voor de schade uitkering.

Kan ik overstappen naar een ander intermediair?
Ja elke jaar kun je overstappen per contractvervaldatum.

De rijgedrag technologie en -app

Hoe ziet de rijgedragtechnologie eruit die Traksi gebruikt?

Deze techniek bestaat uit een dongel met sensoren die achter het dashboard van je taxi wordt ingebouwd. Dit apparaatje registreert rijgedrag zoals snelheid, optrekken en afremmen. De dongel is verbonden met internet en geeft de informatie over jouw rijgedrag door aan registratiesoftware. Daarnaast krijg je twee camera’s in je taxi, een die vooruit en een die achteruit is gericht. De software kan in geval van een aanrijding 30 seconden voor en 30 seconden na de aanrijding terugzien vanuit de camera. Dit gebeurt alleen als er discussie is over de schuldvraag. Er wordt dus verder nooit iets vastgelegd met deze camera’s.    

Hoe houdt Traksi het rijgedrag van taxichauffeurs bij?

Om het rijgedrag te kunnen volgen beoordeelt de software de informatie die binnenkomt vanuit jouw taxi. Dit gebeurt aan de hand van datascience en analytics, dus volledig geautomatiseerd.   

Waar kan ik de rijgedragtechnologie voor mijn taxi laten installeren?

Zodra jouw taxiverzekering is afgesloten geven we je gegevens door aan cartracker, dat is het bedrijf dat de software en hardware voor de rijgedragtechnologie levert. cartracker neemt vervolgens contact met je op om de dongel met sensoren en de camera’s te laten installeren door een bedrijf bij jou in de buurt. Dit moet binnen twee weken nadat jouw verzekering is ingegaan.

Hoe weet ik zeker dat de rijgedrag technologie betrouwbaar is en geen fouten maakt?

We gebruiken technologie van ULU. Dat is een wereldwijd opererende bedrijf dat is gespecialiseerd in rijgedragtechnologie en dat hier veel praktijkervaring mee heeft opgedaan. Het is bewezen betrouwbare software en hardware die internationaal wordt gebruikt.  

Wat heb ik aan de app die bij de rijgedragtechnologie hoort?

Je krijgt een app op je mobiele telefoon die jou op de hoogte houdt van de informatie die vanuit jouw taxi wordt doorgegeven en geregistreerd. Zo ben je hier altijd van op de hoogte en weet je precies wat er bekend is over jouw rijgedrag. Aan de hand daarvan kun je bijvoorbeeld je rijstijl aanpassen als dat nodig is om je premie verder te verlagen.

Waarom moet ik abonnementskosten betalen voor de rijgedragtechnologie?

De leverancier van de rijgedragtechnologie verhuurt de apparatuur en schrijft hier op af. Bovendien draagt het abonnementsgeld bij aan steeds verder verfijnen van de bijbehorende software. 

Mag dat wel, rijgedrag van taxichauffeurs volgen en vastleggen via technologie?

De werkwijze van Traksi voldoet volledig aan wet- en regelgeving op het gebied van privacy, inclusief de Europese AVG (algemene verordening gegevensbescherming). Door de taxiverzekering van Traksi af te sluiten geeft de taxichauffeur toestemming aan Traksi om gegevens over het rijgedrag te gebruiken om de hoogte van de maandpremie vast te stellen.  

Overige vragen

Kan ik bij Traksi ook andere verzekeringen afsluiten die goed gedrag belonen?

Nog niet, maar we onderzoeken al wel de mogelijkheden hiervoor.